Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kontrolním výbor MČ Brno - Bystrc očima piráta...

Zelená pro Bystrc, Piráti a Bystrčáci to letos rozjeli v Bystrci ve velkém. Obsáhlé noviny s názvem "Bystrcké listy" jste jistě ve schránce nepřehlédli. Co tak si článek rozebrat z pohledu manipulací a dezinformací?

Proč si trochu nekopnout, když je koalice Pirátů a SPD vyloučena? Nemám rád dezinformace a tak musím reagovat. Pirát Antonino Milicia, dvojka kandidátky, se rozhodl "naplivat" na čtyři roky práce všech členů kontrolního výboru. Posuďte sami, jak důvěryhodné informace prezentují. Pro názornost si rozebereme článek piráta Antonino Milicii hezky postupně. Zvýrazněné části byly bez úpravy převzaty z tiskoviny "Bystrcké listy", podzim 2022, které jste dostali do schránek.

V dnešní době plné informací (i dezinformací) je často velmi těžké se dobrat pravdy. Občané od různých politiků slyší proti sobě jdoucí výroky, které si nemohou nezávisle ověřit, a rozhodují se pak na základě důvěry, sympatií nebo je ovlivňují média a politická reklama. Někdy ale máme to štěstí, že můžeme prohlédnout přímo k podstatě kdy pravdu nelze schovat za výmluvy a lži.

Hezký úvod, že? Na rozboru článku si ukážeme to, před čím pan Milicia "se zdviženým prstem" varuje. Tedy jak se pravda schovává za výmluvy a manipulace.

"Politikům se nevěří, politikové se kontrolují." pravil Karek Kryl. Protože práce politika je velmi náchylná na korupci, klientelismus a mnoho dalších nemocí, je dobrým pravidlem, že vládnoucí moc má nad sebou nezávislou kontrolu. V komunální politice jí bývá kontrolní výbor, při jehož sestavování vládnoucí koalice podpoří většinové zastoupení opozičních zastupitelů. Takto, v duchu demokratických hodnot, umožní opozici svoji kontrolu. I když demokracie v naší zemi není dokonalá, přesto alespoň toto běžně funguje.

Je docela drzost, že se zrovna Pirát zaštiťuje Karlem Krylem, který by celou současnou vládu včetně Pirátů nakopal za jejich neustálou snahu o cenzuru internetu, oficálně "boj proti dezinformacím" - na zákaz osmi tzv. "dezinformačních" webů a jejich protiprávní znepřístupnění se jistě pamatujete. Podsouvá nepřímo čtenářům, že se na bystrcké radnici děje cosi nezákonného a že počínání politiků na radnici nikdo nekontroluje.
Prý je běžné, že má v kontrolním výboru většinu opozice. Někde možná ano, v Bystrci tomu tak ale nebylo ani v minulém volebním období. Členům dřívější koalice, z nichž se následně stala z části současná opozice, to nijak nevadilo. Teď jim to pokrytecky vadí?
Vraťme se k tomu, jak probíhalo sestavování Kontrolního výboru toto volební období. Koalice nabídla opozici většinu a také předsedu. Jediná podmínka? Každá opoziční strana dodá dva kandidáty a koalice jednoho z nich vybere. Bylo to opatření pro zajištění maximální funkčnosti kontrolního výboru, bylo vysvětleno, že je v plánu vybrat členy s co nejlepšími předpoklady pro výkon této práce. Cílem byl výběr členů tak, aby neměli problém s prací se smlouvami, rozsáhlými texty. Opozice tuto jedinou podmínku odmítla. Já jsem šel do politiky s tím, že chci pracovat pro svoje město a městskou část. Proto jsem se rozhodl kontrolní výbor nesabotovat. Co by se stalo, pokud bych "držel basu" s opozicí? Kontrolní výbor by byl celé volební období složen jen ze členů koalice. Ze zákona je povinné pouze zřízení Kontrolního výboru, obsazení může být libovolné.

Jaká je však situace u nás v Bystrci, kterou vede brněnský předseda ČSSD Tomáš Kratochvíl? Zde je kontrolní výbor složen výlučně z politiků vládnoucí koalice, a jen jako fíkový list mu předsedá "opoziční" politik SPD. Reálná nezávislá kontrolní činnost radnice prakticky neexistuje, i když je v Bystrci ke kontrole podivností více než dost.

Zeptejte se ostatních členů Kontrolního výboru, kolik ten "fíkový list" navrhl kontrol a kolika se aktivně účastnil. Proč si musel Kontrolní výbor vymýšlet činnost sám? Zastupitelé nebyli v návrzích kontrol zrovna aktivní. Za celé 4 roky navrhli pouze dvě kontroly. Ty byly řádně provedeny, uzavřeny a schváleny. Třetí, letos navrženou kontrolu, už provede kontrolní výbor následující.

Možná proto, že je čas před volbami, přece jen se nějaká náplň činnosti pro Kontrolní výbor našla.

Pisatel podsouvá čtenáři, že kontrolní výbor začal pracovat až těsně před volbami. Ve skutečnosti Kontrolní výbor pracoval celé volební období. Rozhodně se nevyhýbal ani složitým kontrolám s nutností studia stovek stran dokumentů a mnoha konzultací. Cílem bylo vždy neopominout vůbec nic, proto se některé kontroly "protáhly".

Níže některé z kontrol:

Kontrola nájemních smluv v bytovém domě Píškova 8, 10, 12
Na žádost občana, který měl podezření z nezákonných praktik při přidělování bytů v domě, který šel do privatizace. Po dlouhém prověřování všech podrobností se zjistilo, že všechny úkony byly provedeny v rámci tehdy platných zákonů a pravidel.

Kontrola dotací poskytnutých Městskou částí Brno-Bystrc v r. 2019
Kontrolní výbor našel ve smlouvách naprosto zásadní chybu, která by mohla vést až k vracení části dotací. Podle návrhu kontrolního výboru byly smlouvy upraveny.

Namátková kontrola reklam, umístěných na pozemcích svěřených MČ Bystrc (velkoplošných i ostatních) z hlediska legálnosti a finančních aspektů
Kontrola stavu dětských hřišť.
Popis kontrol níže.

Kontrola žádosti o dotaci na akci "Sportoviště Kamechy, Brno-Bystrc"
Kontrola na žádost zastupitele. Bystrc nezískala nenárokovou dotaci na hřiště na Kamechách. Ve zkratce, výsledkem kontroly bylo zjištění, že naděje na získání dotace byla téměř nulová už v okamžiku podání, podmínka financování ex ante byla nakonec z objektivních důvodů nesplnitelná. I přes to bylo věnováno velké úsilí dodatečným úpravám celé investiční akce tak, aby byly dotační podmínky splněny. Samozřejmě mohli být úředníci aktivnější při hlídání zákonných termínů, které ministerstvo nedodržovalo. Tím by se ale mnoho nezměnilo. Někdo bude namítat, že výstavba hřiště mohla počkat a třeba by se objevil jiný dotační titul. V takovém případě si troufnu odhadnout, že by byla cena nejen vyšší ale hřiště by nestálo ještě dnes.

Prověření hospodárného nakládání s veřejnými prostředky u objednávky č. 1316200547/o16/OSOC/0547: Dodávka dětské knihy „Vyprávění na dobrou noc“.
Vyžádány i právní rozbory celé věci, nebylo shledáno žádné pochybení.

Ne, nekontrolovala se práce radnice, zakázky, apod., jak je jinde obvyklé. Nekontrolovalo se ani to, zda radnice nepochybila, když peníze na rozvoj Bystrce, tedy cca 150 milionů(!) měla v bance s vazbami na Rusko, včas je nevybrala a přišla tak o přístup k nim na neznámo jak dlouho.

Je to neznalost nebo hloupost? Musí přece vědět, že radnice vybírala peněžní ústav v době, kdy nemohl nikdo současný vývoj předvídat. Jediným kritériem výběru byla výhodnost nabídnutých podmínek. Sberbank ve srovnání vyšla jako nejlepší. Proč pan Milicia "plive" na radnici za to, že jednala přesně podle zákona o veřejných zakázkách? Radnice nemohla tenkrát svévolně vybrat jinou, méně výhodnou banku, to by Piráti jako první začali řvát, proč nebyla vybrána Sberbank s nejlepším úrokem a MČ zbytečně přišla na úrocích o statisíce ročně. Pokud si dobře pamatuji, radnice se peníze pokusila vybrat, kvůli uvalení sankcí ze strany ČR už to nebylo možné. Peníze tam ale stále jsou a stále se připisují i úroky. Je jen otázkou času, kdy se situace vyřeší. Nějaké nové zakázky se i na závěr volebního období klidně kontrolovat mohly, ale nikdo to nenavrhl. Asi i opozici připadaly zakázky zcela v pořádku a jen před volbami pan Milicia kolem sebe plive, aby se zviditelnil.

Ne, doufáte marně, kontrolovala se pouliční reklama a dětská hřiště, což je práce radnice, nikoliv kontrolního výboru.

Opět hraná demonstrace neznalosti. Kontrolní výbor prověřoval kontrolní činnost odboru životního prostředí poté, co mi byly doručeny stížnosti obyvatel na trvale zhoršený stav některých hřišť. Následně došlo ke chválení kontroly a průběžnému monitorování stavu všech hřišť zhruba po dobu jednoho roku. Potvrdilo se, že v místě, kde bydlí větší množství "nepřizpůsobivých", je hřiště opakovaně ve velmi špatném stavu i přes průběžné opravy. Osobně jsem z něj tyto "nepřizpůsobivé" při jedné z kontrol vyhazoval, když v rozporu s pravidly ničili vybavení, konzumovali na hřišti alkohol a rušili okolí hlasitou hudbou. Koncentrace vajglů ve štěrku zde byla alarmující, bylo zničené i velmi pevné svařované oplocení a branky. Městská policie přislíbila, že zde bude provádět více kontrol.
Návrh na kontrolu legálnosti billboardů v Bystrci jsem podal poté, co MČ Komín zjistila, že má na svém území několik nelegálních billboardů. Majitele nenašli a tak muselo odstranění platit Brno. V Bystrci poslední podobná kontrola odborem proběhla před zhruba 10 lety. Kontrolní výbor aktuálnost evidence reklamních ploch prověřil srovnáním záznamů se skutečností, nenašla se žádná nelegální plocha, pouze u jedné byla drobná chyba v čísle parcely.

A tušíte správně, závěry "kontroly" byly vládnoucí většinou bezvýhradně přijaty. Politikům se nevěří, politikové se kontrolují. Pokud má někdo strach z kontroly, ptejme se, proč tomu tak je...

Opět podsouvá čtenářům, že něco není na radnici v pořádku. Všechny kontroly byly zastupiteli schváleny, protože byly řádně provedeny a ukončeny. Naprostá většina byla z iniciativy Kontrolního výboru. Zeptal se pan Milicia paní Šimkové, jedničky jejich kandidátky, proč za celé 4 roky nenavrhla žádnou kontrolu? Zajisté by byla provedena. Ale když ono je tak jednoduché neurčitě plivat na ty, kteří něco dělají a sám nic nedělat, že?

 
Dovolil bych si použít také jeden, trochu starší citát: Matouš 7: „Nesuďte, abyste nebyli souzeni. Jakým soudem totiž soudíte, takovým budete souzeni, a jakou mírou měříte, takovou vám bude odměřeno."

Pokud Zelená pro Bystrc, Piráti a Bystrčáci zveřejní ve svých novinách manipulace popsané výše, lze věřit tomu, co prezentují na zbývající ploše novin? Navrhuji, abychom si lídra a dvojku kandidátky trochu připomenuli.

Vzpomínáte si na kauzu indoktrinace školáků v Bystrci? Šlo o vybírání peněz mezi žáky na "Lékaře bez hranic", kteří se tou dobou zabývali hromadným dovozem ilegálních ekonomických migrantů přímo od pobřeží Afriky do EU. Kdo tuto politickou agitaci ve školách podpořil? Monika Šimková - jednička za Zelenou pro Bystrc.
https://tvbrno1.cz/zpravy/jihomoravsky/brno/772/zastupitelstvo-v-bystrci-resilo-kauzu-na-mistni-skole

A co tak si přiblížit alespoň jeden z velkých "úspěchů" pirátského působení na magistrátu města Brna?

Piráti mají v programu prosazování digitalizace a zvyšování transparentnosti. V Brně se to ale moc nepovedlo. Odbor městské informatiky celé volební období řídil pirát. Výsledek? Nový web města Brna za téměř 25 milionů se stal fiaskem. Nebudu hodnotit vzhled ve stylu šablony, bez ikon a jiných grafických prvků, které by pomohly lidem v orientaci. Největším problémem je, že byl starý web zrušen a nový zveřejněn ještě před dokončením. Důsledkem jsou obsahové a funkční nedostatky. Chybí v něm například hlasování zastupitelů i zápisy ze zastupitelstev. Možná tam někde jsou, ale nelze se k nim jednoduše dostat. Občané tak nemohou tak jako dřív zjistit, jak která strana hlasovala a kdo co na zastupitelstvu říkal. Nezjistí třeba to, že pouze zastupitelé za SPD jako jediní odmítli hlasovat pro přidělení bytů a míst v DPS mimo pořadník Ukrajincům a to ještě za nejnižší sociální nájemné a fakticky na "věčné časy". Nebo že jsme bránili nevýhodným prodejům majetku Brna, zabránili nevýhodným výměnám pozemků a přidělení dotací firmám, které ani nezveřejnily povinné dokumenty.

Kdo je vlastně pan Antonino Milicia, který tak hezky (dez)informoval o kontrolním výboru MČ Brno - Bystrc? Jak sám uvádí, obyvatel chaty na přehradě. Nevím samozřejmě, kde tam bydlí ale předpokládám zahradu, plot okolo. Toho nebude "bolet", až jeho kolegové na velké radnici odstartují svoje sociální experimenty a začnou podle plánu desegregace stěhovat do paneláků na periferie nepřizpůsobivé z centra Brna. "Projekty" už si na to schválili. Zachytili jste problémy s "výrostky" kolem OD MAX? Jejich obtěžování dětí i dospělých, pokusy o okrádání dětí? Slabý odvar toho, co nás možná čeká. Jaké projekty byly schváleny na posledním zastupitelstvu města Brna ještě navíc k těm stávajícím? Programové zabydlování domácností v bytové nouzi metodou Critical Time Invention a implementace Městské nájemní agentury. Implementace metody Critical Time Intervention. A samozřejmě už známé Programové zabydlování domácností v bytové nouzi s využitím metody Housing First.
Co tyto projekty znamenají? Vezmou se nepracující, problémoví lidé "v bytové nouzi" a ti se umístí do "nového prostředí" někam do paneláku, aby se dostali ze špatného vlivu původního okolí. Potom za nimi chodí různí neziskovkáři, kteří jim "zvyšují kompetence k bydlení". Přeloženo: když už dělají v bytě moc velký "bordel" a stížnostmi na ně by se dalo tapetovat, snaží se jim sociální pracovníci vysvětlit, že tak se v novém bydlení chovat nemohou. Většinou to pomůže - zhruba na hodinu...

Co bych na závěr řekl o sobě?  
Žiji v Bystrci od tří let. Pamatuji si dobu, kdy tu místo chodníků bylo jen bláto a parkoviště byla téměř prázdná. Dobu, kdy jsme ze semínek pěstovali stromky a ty zasadili v Bystrci na ulici Černého. Dnes jsou z těchto stromků vysoké, 40 let staré stromy, které nám tu tvoří stín, příjemné prostředí a nikdo neví, kdo je tady zasadil, stejně jako švestkový sad u smyčky trolejbusu. Jsem "panelákové dítě", proto velmi špatně nesu postupnou "ztrátu" okolního veřejného prostoru. Roste počet míst, kam se nechodí, protože nejsou bezpečná. Pokud přijdeme na sídlišti o bezpečí, přijdeme o vše. Byty se stanou naším vězením. Odmítám přihlížet tomu, jak se z Bystrce stává zóna plná neřešitelných problémů. A buďte si jistí, že kamery nás nezachrání, tito lidé se policii smějí, pokuty neplatí a nemají co ztratit.
Dnes už zde vychovávám svoje dvě malé děti. Proto se budu vždy snažit, aby Bystrcká sídliště zůstala naším domovem. Abychom nemuseli utíkat pryč před kriminalitou zaviněnou sociálními experimenty lidí, kteří si v klidu bydlí třeba někde na přehradě v chatě za vysokým plotem...

Autor: Jiří Kment | čtvrtek 15.9.2022 13:32 | karma článku: 7,31 | přečteno: 210x
  • Další články autora

Jiří Kment

Likvidace stromů v parku Danuše Muzikářové

Developer chce nový obchodní komplex v centru Brna. Vzhledem k plánované velikosti objektu by mu 2 patra garáží pod objektem nestačily. Ale vedle je přece volná nezastavěná plocha, Park Danuše Muzikářové, dříve Park Rooseveltova.

11.9.2023 v 0:59 | Karma: 15,82 | Přečteno: 740x | Diskuse

Jiří Kment

A ve vlastní zemi budem jako cizí...

Sledujete počty nově příchozích migrantů z Ukrajiny? Tušíte alespoň řádově, kolik už jich tu máme? A kolik jich tu budeme mít na konci roku za předpokladu, že se nebude jednat o míru a tím pádem migrační proud nebude slábnout?

6.1.2023 v 3:34 | Karma: 30,70 | Přečteno: 808x | Diskuse

Jiří Kment

Dobrý den, víte, jak se privatizuje v Brně na severu?

Tak začínala zpráva, kterou podle pisatele dostali brněnští zastupitelé i policie. Níže je pokračování, neověřitelné berte s rezervou. Ctím presumpci neviny - odstraněny údaje, které se zatím neobjevily v tisku. Jinak bez úprav.

18.11.2022 v 12:40 | Karma: 16,81 | Přečteno: 379x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Kment

Muž, který sázel stromy

Knihu i její animované zpracování známe asi všichni. Osamělý muž sázel stromy tam, kde je předtím jiní lidé vykáceli. Soustavnou, tvrdou prací vytvořil z pustiny místo vhodné k životu. Probíhá někde analogický příběh i dnes?

25.12.2021 v 4:08 | Karma: 21,41 | Přečteno: 524x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Jiří Kment

Dukovany: konec nadějí

Tak nám zastřelili Ferdinanda. Tedy, ne, ehm, jen nám prý nějaký Čuk a Gek před 7 lety zapálili dvakrát muničák a přišli jsme na to zrovinka úplně náhodou v okamžiku, kdy se rozhodujeme, komu dáme největší zakázku v dějinách ČR.

15.5.2021 v 4:29 | Karma: 39,40 | Přečteno: 1598x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Při nehodě se...

Záchranáři měli ve vzduchu naráz tři vrtulníky, zasahovali i na hoře Říp

28. dubna 2024  15:56

V Ústeckém kraji zasahovaly v jednu chvíli tři záchranářské vrtulníky. Jeden letěl pro vážně...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  15:50

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Německu zemřeli dva pobodaní Ukrajinci. Policie podezírá 57letého Rusa

28. dubna 2024  15:28

V areálu nákupního centra v bavorském městě Murnau am Staffelsee byli v sobotu večer nalezeni dva...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2390x
Absolvent fakulty informatiky MU, zaměstnanec VoIP/virtuálního mobilního operátora. Podporuji zavedení prvků přímé demokracie a odvolatelnost politiků, kteří se zpronevěřili svým slibům a nehájí zájmy svých voličů. Rád hledám a nabízím řešení problémů. Nejsem příznivcem jednoduchých zákazů, které většinou nefungují, hledám použitelné alternativy. Jsem členem SPD, zastupitelem města Brna a MČ Brno-Bystrc. 

Seznam rubrik