A ve vlastní zemi budem jako cizí...

Sledujete počty nově příchozích migrantů z Ukrajiny? Tušíte alespoň řádově, kolik už jich tu máme? A kolik jich tu budeme mít na konci roku za předpokladu, že se nebude jednat o míru a tím pádem migrační proud nebude slábnout? 

Na úvod bych chtěl připomenout historii jednoho státu na blízkém východě. Jmenuje se Libanon, hlavní město Bejrůt. Ano, to je to místo, kde správa přístavu klidně nechala skladovat zábavní pyrotechniku hned vedle skladiště výbušného ledku. Potom už stačil tupý svářeč a ohromný výbuch zničil půl města a jejich jediné obilné silo, které stálo hned vedle skladu s ledkem.

Říkáte si, jak je vůbec možná tak vysoká míra nekompetentnosti u vedení města i přístavu, když ještě ne tak dávno byl Libanon skvěle řízeným, pohodovým místem k žití, Švýcarskem středního východu, kde se Bejrůtu říkalo Paříž východu? Jak se stalo, že je z něj teď peklo, kde naprosto nic nefunguje?

Libanon byl demokratický stát a příklad staletého soužití křesťanské (vládnoucí) většiny s muslimskou menšinou. Ke změně došlo v okamžiku, kdy se Libanon rozhodl vstřebat a "zachránit" masivní vlnu palestinských migrantů. Těch, kteří ze svého původního životního prostoru udělali chudobinec. Pro srovnání, Jordánsko proti té samé migrační vlně nasadilo armádu a země je stále jednou z nejstabilnějších v oblasti. V Libanonu se mezitím křehká rovnováha křesťanů a muslimů vychýlila ve prospěch nově příchozích Palestinců a záhy nastala devastující občanská válka. Dnes je Libanon považován za klasický příklad a varování, kam může vést nezvládnutá masivní migrace provázená vychýlením přirozené rovnováhy ve společnosti. 

ČR nebo ČUR? 

Jak tento příklad souvisí s naší republikou? Teď už se to veřejně neříká, ale Ukrajina je nejvíce zkorumpovanou zemí Evropy. Naprosto nefunkční, vše se tam rozkradlo a zničilo, vymahatelnost práva nulová, výběr daní státem mizerný, jednotlivé oblasti ovládají mafiáni a oligarchové. Kdo mohl, dávno před rokem 2022 utíkal na západ i východ. Problém je, že samotní Ukrajinci tento stav berou jako něco normálního na co jsou zvyklí. Vysoká tolerance ke korupci obecně zcela vylučuje prosperitu. 

Libanon byl zničen migrační vlnou Palestinců, kteří vytvořili ohromnou paralelní společnost a žili v Libanonu způsobem, který vedl ke zničení jejich vlastní země. Obecně: když přijde jeden imigrant, většinou je okolím donucen se přizpůsobit životnímu stylu původních obyvatel. Když přijdou imigrantů statisíce, vytvoří paralelní společnost s vlastními pravidly stejnými jako v domovině, ze které utekli. Není to jen Libanon, příklad nezvládnuté masové migrace vidíme na západě skoro všude: Německo, Francie, Švédsko. Tam všude jsou ohromná ghetta s vlastními pravidly, která se rychle rozrůstají.

Ukrajinizace?

Pokud migrační vlna přesáhne zhruba 3% počtu původních obyvatel hostitelské země, není možné příchozí plně integrovat. Začnou vznikat uzavřené komunity, ghetta s vlastními pravidly. Příchozí si zachovají zvyky a vzorce jednání ze svojí domoviny. Dalším problémem jsou náklady na tyto nově příchozí. Jen  velmi malá část je schopná pracovat a vydělat tolik, aby nebyli závislí na žádných sociálních dávkách. Naprostá většina nově příchozích ze systému bere mnohem víc než do něj přispívá. Daně vybrané od původních obyvatel přestávají stačit, mandatorní výdaje rostou, stát se rychle zadlužuje. 

4.12.2022 cizinecká policie evidovala 614472 migrantů z Ukrajiny. 

4.1.2023, tedy za jeden měsíc, cizinecká policie evidovala 681628 migrantů z Ukrajiny. 

681628 - 614472 = 67156

Za jeden měsíc k nám přišlo z Ukrajiny přes 67 tisíc migrantů. Vzhledem k nulové snaze o nějaká mírová jednání s Ruskem můžeme předpokládat, že útoky na ukrajinskou infrastrukturu budou pokračovat a proud migrantů bude po celý tento rok podobný jako v prosinci roku minulého. 

67156 x 12 = 805872

Pokud proud migrantů nebude sílit, budeme tu mít na konci roku dalších zhruba 800 tisíc Ukrajinců. Zhruba 200 tisíc jich tu bylo už před rokem 2022. Když to zaokrouhlíme: 

700 000 + 800 000 + 200 000 = 1,7 milionu

To je zhruba 6x více než maximálně zvládnutelná 3%. Takový počet nově příchozích by bez výrazného poklesu životní úrovně původních obyvatel nezvládly ani mnohem bohatší země než jsme my. Češi jsou ale v pohodě, že? Prostě problém vytěsní a tváří se, že neexistuje...

Co to bude pro naši republiku znamenat? 

Stručně řečeno, především ve velkých městech se brzy začneme cítit jako cizí. V Brně to sleduji už delší dobu: na ulicích a v obchodech je slyšet více ukrajinština a angličtina než čeština. Už dávno před rokem 2022 byly inzeráty na práci ve fabrikách i stavebnictví, kde byla požadována ukrajinština, teď to bude standard poté, co ukrajinští oligarchové ovládnou české pracovní agentury. Ukrajinci zde kupují stovky českých firem. Dojde k paradoxní situaci, kdy my budeme práci ztrácet a ještě budeme z daní přispívat na zaměstnávání a živení cizinců?

Troufnu si odhadnout další vývoj. Je jisté, že nás vládnoucí politici poslali tzv. řeckou cestou. Platy státních zaměstnanců porostou a zcela se utrhnou od platů v podnikatelské sféře. Zvětší se rozdíly mezi chudými a bohatými. Inflace ještě zrychlí. Náklady na imigranty naše zadlužení každoročně výrazně zvýší. I přes zavedení nových daní (emisní povolenky) se celkový výběr daní sníží. Množství vyplácených sociálních dávek se zvýší. Budeme stále zvedat zadlužení až do okamžiku, kdy nám nikdo nepůjčí a dluhy nebudeme schopni splácet. Potom si nás věřitelé rozeberou, veškerý státní majetek bude zprivatizován. Tak jako v Řecku.

Staneme se  skutečnými cizinci ve vlastní zemi, kteří budou mít akorát právo platit daně? Máme ještě sílu se zachránit? Trpíme snad Stokholmským syndromem? Proč dál volíme politiky, kteří nás jen zbytečně zadlužují a nyní se dá říct že i nahrazují nově příchozími?

Autor: Jiří Kment | pátek 6.1.2023 3:34 | karma článku: 30,70 | přečteno: 808x
  • Další články autora

Jiří Kment

Likvidace stromů v parku Danuše Muzikářové

Developer chce nový obchodní komplex v centru Brna. Vzhledem k plánované velikosti objektu by mu 2 patra garáží pod objektem nestačily. Ale vedle je přece volná nezastavěná plocha, Park Danuše Muzikářové, dříve Park Rooseveltova.

11.9.2023 v 0:59 | Karma: 15,82 | Přečteno: 740x | Diskuse

Jiří Kment

Dobrý den, víte, jak se privatizuje v Brně na severu?

Tak začínala zpráva, kterou podle pisatele dostali brněnští zastupitelé i policie. Níže je pokračování, neověřitelné berte s rezervou. Ctím presumpci neviny - odstraněny údaje, které se zatím neobjevily v tisku. Jinak bez úprav.

18.11.2022 v 12:40 | Karma: 16,81 | Přečteno: 379x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Kment

Kontrolním výbor MČ Brno - Bystrc očima piráta...

Zelená pro Bystrc, Piráti a Bystrčáci to letos rozjeli v Bystrci ve velkém. Obsáhlé noviny s názvem "Bystrcké listy" jste jistě ve schránce nepřehlédli. Co tak si článek rozebrat z pohledu manipulací a dezinformací?

15.9.2022 v 13:32 | Karma: 7,31 | Přečteno: 210x | Diskuse| Politika

Jiří Kment

Muž, který sázel stromy

Knihu i její animované zpracování známe asi všichni. Osamělý muž sázel stromy tam, kde je předtím jiní lidé vykáceli. Soustavnou, tvrdou prací vytvořil z pustiny místo vhodné k životu. Probíhá někde analogický příběh i dnes?

25.12.2021 v 4:08 | Karma: 21,41 | Přečteno: 524x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Jiří Kment

Dukovany: konec nadějí

Tak nám zastřelili Ferdinanda. Tedy, ne, ehm, jen nám prý nějaký Čuk a Gek před 7 lety zapálili dvakrát muničák a přišli jsme na to zrovinka úplně náhodou v okamžiku, kdy se rozhodujeme, komu dáme největší zakázku v dějinách ČR.

15.5.2021 v 4:29 | Karma: 39,40 | Přečteno: 1598x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2390x
Absolvent fakulty informatiky MU, zaměstnanec VoIP/virtuálního mobilního operátora. Podporuji zavedení prvků přímé demokracie a odvolatelnost politiků, kteří se zpronevěřili svým slibům a nehájí zájmy svých voličů. Rád hledám a nabízím řešení problémů. Nejsem příznivcem jednoduchých zákazů, které většinou nefungují, hledám použitelné alternativy. Jsem členem SPD, zastupitelem města Brna a MČ Brno-Bystrc. 

Seznam rubrik