Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Křižovatka Stará dálnice - Kohoutovická - Žebetínská: zlepšení průjezdnosti

Tak nám postavili novou světelnou křižovatku. Přesněji, předělali starou. Co všechno se změnilo? Přibyly "hloupé" semafory a zmizely jízdní a připojovací pruhy. Proč? Prý kvůli zrychlení průjezdu ve směru Kohoutovice - Žebětín...

Ve skutečnosti se podařilo zbrzdit dopravu ve všech směrech a zvýšit emise z aut, které zde projíždí, protože musí zbytečně brzdit a znovu se rozjíždět. Hloupé semafory neumí rozeznat, když z jiných směrů nic nejede a auta nonstop zastavují.

Kolem křižovatky je dostatek prostoru na všechny strany. Přesto se projektant rozhodl odebrat jízdní pruhy, ve směru do Bystrce snížil počet ze tří pruhů na jeden, celkově ze sedmi na tři. Proč? Bylo v zadání maximální zpomalení průjezdu tímto místem, známé (umrtvující) zklidnění? Oficiálně se zmiňuje snaha o vyšší bezpečnost. To je ale dost alibistické - pokud by skutečně šlo o bezpečnost, došlo by v první řadě na rozšíření nezákonně úzké silnice Žebětínská, po které dokonce jezdí autobusy MHD. Nedostatečná šířka v kombinaci s nestabilní, trhající se krajnicí zde byla příčinou minimálně jedné smrtelné nehody. Potkat zde autobus je vždy velmi nepříjemné, na silnici se skoro nevejde.

Jak vypadala křižovatka před přestavbou můžete vidět na ofoceném schématu níže:

Původní stav.

Všimněte si především celkového počtu pruhů a existence praktických připojovacích pruhů.

A jak vypadá dnes (semafory ze všech stran nejsou znázorněny):

Současný stav.

Projektant vůbec nevyužil potenciál místa, pravděpodobně tvořil "od stolu". Kdyby se na místo zajel podívat v době dopravní špičky, nemohl by něco takového dát na papír. Neomluvitelné je především zrušení připojovacího pruhu pro směr Kohoutovická - Stará dálnice, Bystrc.

Celkový pohled na křižovatku po navrhovaných změnách (pro zvětšení klikněte):

Níže detail navrhovaných změn:

Návrh počítá především se zvýšením počtu pruhů a zřízením (obnovou) připojovacích pruhů.

Semafor by nově mohl mít dva stavy. Jeden hlavní, znázorněný na obrázku 1), kdy bude preferovat provoz ve směru Bystrc - Troubsko. Díky připojovacím pruhům bude v tomto režimu možné bez zastavení pokračovat také z Kohoutovic do Bystrce, ze Žebětína do Troubska a z Bystrce do Žebětína:

Ve chvíli, kdy semafor zjistí auto v pruhu z Kohoutovic do Žebětína, ze Žebětína do Bystrce nebo stojící auto v pruhu ze Žebetína do Kohoutovic a Troubska, přepne se do stavu označeného jako 2):

Detail, 2. stav semaforu.

V tomto stavu může zůstat nějaký předem definovaný časový interval a potom se zase přepnout do  základního stavu 1). Interval se může dynamicky měnit podle aktuální situace a denní doby.

Návrh řeší také pěší propojení Obory se Žebětínem po kterém lidé hodně volají. Dnes bohužel nelze "hitlerku" pěšky překonat, resp. lze, ale pokus o to je hazard se životem. Návrh počítá se zřízením přechodu pro chodce zapínaného tlačítkem a novými chodníky. Chodník bude navazovat na lesní cestu vedoucí do zahradní kolonie a následně do Žebětína.

Souvislosti

Pár slov k ekologii dopravy. Jedoucí motorové vozidlo spotřebuje nejméně paliva a vypustí nejméně emisí, když jede konstantní rychlostí. Pokud musí zastavit a potom se rozjíždět, emise jsou násobně vyšší. Nejhorší je rozjezd do kopce. K tomu přidejte otěr ze spojky a otěr z brzd. Pokud chceme zamezit zbytečným emisím, nesmíme dopravu zbytečně zdržovat. K tomu se skvěle hodí "chytrý" semafor. Dříve byly chytré semafory prakticky nedostupné, dnes už je tato technika běžně dostupná a levná. Pracují buď na optickém principu, kdy sledují změnu obrazu (objeví se něco ve sledovaném místě) nebo na podobném principu jako couvací senzory u auta, případně kombinací obou. Chytrý semafor prokazatelně zrychlí dopravu a sníží emise, jeho instalace se tak rozhodně vyplatí.

Je zde ještě jeden aspekt. Žebětín i Bystrc se rozvíjí, bydlí zde stále více lidí z nichž mnozí volí pro dopravu osobní automobil. Zrychlení dopravy na této klíčové křižovatce tak pomůže zabránit budoucím problémům s kolonami. Po stavbě plánovaného obchvatu Žebětína směrem na Kamechy provoz zcela jistě vzroste, dopravu odvede právě na tuto kžižovatku. Ve chvíli, kdy bude křižovatka kapacitně přetížená, pojede část řidičů směrem na Troubsko raději přes Žebětín. Zde je ale velmi úzká silnice kolem školy se zpomalením na 30 km/h a nárust provozu by tu mohl být nebezpečný. Vylepšení této křížovatky je tak v zájmu všech.

Autor: Jiří Kment | pondělí 11.12.2017 1:14 | karma článku: 22,50 | přečteno: 1327x
  • Další články autora

Jiří Kment

Likvidace stromů v parku Danuše Muzikářové

Developer chce nový obchodní komplex v centru Brna. Vzhledem k plánované velikosti objektu by mu 2 patra garáží pod objektem nestačily. Ale vedle je přece volná nezastavěná plocha, Park Danuše Muzikářové, dříve Park Rooseveltova.

11.9.2023 v 0:59 | Karma: 15,82 | Přečteno: 740x | Diskuse

Jiří Kment

A ve vlastní zemi budem jako cizí...

Sledujete počty nově příchozích migrantů z Ukrajiny? Tušíte alespoň řádově, kolik už jich tu máme? A kolik jich tu budeme mít na konci roku za předpokladu, že se nebude jednat o míru a tím pádem migrační proud nebude slábnout?

6.1.2023 v 3:34 | Karma: 30,70 | Přečteno: 808x | Diskuse

Jiří Kment

Dobrý den, víte, jak se privatizuje v Brně na severu?

Tak začínala zpráva, kterou podle pisatele dostali brněnští zastupitelé i policie. Níže je pokračování, neověřitelné berte s rezervou. Ctím presumpci neviny - odstraněny údaje, které se zatím neobjevily v tisku. Jinak bez úprav.

18.11.2022 v 12:40 | Karma: 16,81 | Přečteno: 379x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Kment

Kontrolním výbor MČ Brno - Bystrc očima piráta...

Zelená pro Bystrc, Piráti a Bystrčáci to letos rozjeli v Bystrci ve velkém. Obsáhlé noviny s názvem "Bystrcké listy" jste jistě ve schránce nepřehlédli. Co tak si článek rozebrat z pohledu manipulací a dezinformací?

15.9.2022 v 13:32 | Karma: 7,31 | Přečteno: 210x | Diskuse| Politika

Jiří Kment

Muž, který sázel stromy

Knihu i její animované zpracování známe asi všichni. Osamělý muž sázel stromy tam, kde je předtím jiní lidé vykáceli. Soustavnou, tvrdou prací vytvořil z pustiny místo vhodné k životu. Probíhá někde analogický příběh i dnes?

25.12.2021 v 4:08 | Karma: 21,41 | Přečteno: 524x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2390x
Absolvent fakulty informatiky MU, zaměstnanec VoIP/virtuálního mobilního operátora. Podporuji zavedení prvků přímé demokracie a odvolatelnost politiků, kteří se zpronevěřili svým slibům a nehájí zájmy svých voličů. Rád hledám a nabízím řešení problémů. Nejsem příznivcem jednoduchých zákazů, které většinou nefungují, hledám použitelné alternativy. Jsem členem SPD, zastupitelem města Brna a MČ Brno-Bystrc. 

Seznam rubrik